Ballina

Ndjenja e vetmisë: Shkaqet dhe si ta shmangni atë

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
10:07 / 11 September 2023

Një nga të këqijat e mëdha të shekullit 21 është ndjenja e vetmisë, një problem që prek shumë më tepër njerëz sesa mendojmë.

Do të çuditeshim kur zbulonim numrin e individëve që, megjithëse janë të rrethuar nga njerëz, përjetojnë vazhdimisht këtë ndjesi. Ne do të zbulojmë pse kjo dukuri ndodh kaq e shpeshtë dhe cilat janë pasojat e tij psikologjike. Vazhdon poshtë reklamës

Cila është ndjenja e vetmisë?

Si qenie njerëzore, ne jemi qenie gregare. Kjo do të thotë se ne priremi të jetojmë në bashkësi, afër bashkëmoshatarëve tanë, Por kjo jo vetëm që reduktohet në afërsi fizike, e cila është gjithashtu e rëndësishme, por ne duhet të ndërveprojmë rregullisht me njerëzit e tjerë nëse nuk duam të përjetojmë ndjenjën e vetmisë.

Prandaj, ndjenja e vetmisë do të ishte një perceptim i individit të mungesës së marrëdhënieve adekuate ose cilësore ndërpersonale, gjë që e bën atë të ndihet i izoluar nga bota dhe nuk ka nevoja jetësore të mbuluara për zhvillimin e tij të plotë si një qenie njerëzore, e cila gjeneron ndjenja të pakëndshme në një nivel psikologjik, dhe gjithashtu mund të shoqërohet me shqetësime fizike.

Ne mund të mendojmë se sot, falë teknologjive të reja, është shumë e lehtë të lidhesh me njerëz të tjerë, dhe është pjesërisht e vërtetë. Çështja është që në shumë raste marrëdhëniet ndërpersonale që gjenerohen nuk janë cilësore, duke qenë shumë sipërfaqësor dhe për këtë arsye duke mos arritur të përmbushë nevojat e socializimit të personit.

Kjo përkeqësohet nga mungesa e përgjithshme e kohës që vuajnë shumë individë, duke punuar me orë të gjata dhe duke u kthyer në shtëpi vonë dhe të lodhur, gjë që i lë ata pa energji dhe pa kohë për të shijuar një moment

Si të mos ndiheni më të vetmuar

Ne tashmë i dimë faktorët kryesorë që shoqërojnë ndjenjën e vetmisë. Problemi kryesor është se këto karakteristika veprojnë si një rreth vicioz, kështu që njeriu më i rraskapitur, i dëshpëruar, i izoluar dhe i shqetësuar ndihet, ekzistojnë më pak shanse që ju të vendosni të merrni vendime që ju çojnë të ulni nivelet e të gjitha këtyre ndjesive.

Prandaj, është thelbësore që të pritet ky lak dhe të fillohet të kryhet sjellje, sado e vogël, që stimulon veprimtarinë ndërpersonale të individit, qoftë një bisedë e vogël telefonike me një mik apo anëtar të familjes, një vizitë, një plan i kohës së lirë , etj Të gjitha këto aktivitete shoqërore gjenerojnë mirëqenie, duke lëshuar një seri neurotransmetuesish në trurin tonë që pak nga pak do të zbusin ankthin dhe do të na bëjnë të ndihemi më mirë.

Një praktikë shumë e zakonshme që shumë njerëz vendosin të kryejnë për të lënë pas ndjenjën e vetmisë është filloni një aktivitet të ri për kohën e lirë me karakter shoqërorKjo do të thotë, kjo ju lejon të takoni njerëz të rinj, me avantazhin e fillimit të këtyre ndërveprimeve duke ditur që të paktën ata kanë një lidhje të përbashkët, vetë hobin për të cilin janë takuar.

Përveç kësaj, këto grupe ofrojnë një faktor tjetër pozitiv, dhe ai është që shpesh fillohet një dinamikë e ndarjes pak kohë pas mësimit, duke folur dhe madje duke shkuar në një vend afër për të vazhduar të flasë duke shijuar një pije, situata që pak nga pak i lejojnë të shko duke e njohur në thellësi fqinjin dhe atë mund të çojë në përfundimin e krijimit të një miqësie të qëndrueshme përtej hobit për të cilin u takuan.