Ballina

Ankthi: Shkaqet, simptomat dhe trajtimet…

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
10:18 / 27 August 2023

Çfarë është ankthi?

Ankthi është një reagim natyror i njeriut ndaj situatave stresuese. Shoqata Psikologjike Amerikane (APA) e përcakton ankthin si “një emocion të karakterizuar nga ndjenja të tensionit, mendimeve të shqetësuara dhe ndryshimeve fizike si rritja e presionit të gjakut”. -Vazhdon poshtë reklamave

Që nga ditët më të hershme të njerëzimit, qasja e grabitqarëve dhe rreziku i ardhshëm ka shkaktuar alarm në trup dhe i ka lejuar një individi të marrë veprim të paqartë. Këto alarme bëhen të dukshme në formën e një rrahje zemre të ngritur, djersitje dhe ndjeshmëri të shtuar ndaj mjedisit.

Kjo nxitje adrenaline njihet si reagimi i “luftës ose fluturimit”. Përgatit njerëzit që të përballojnë fizikisht ose të ikin nga çdo kërcënim për sigurinë.

Për shumicën e individëve modernë, drejtimi nga kafshët më të mëdha dhe rreziku i afërt është një shqetësim më pak i ngutshëm. Shqetësimet tani rrotullohen rreth punës, parave, jetës familjare, shëndetit dhe çështjeve të tjera të rëndësishme që kërkojnë vëmendjen e një personi pa kërkuar domosdoshmërisht reagimin e “luftës ose fluturimit”.

Kjo ndjenjë nervoze para një ngjarjeje të rëndësishme jete ose gjatë një situate të vështirë është një jehonë e natyrshme e reagimit fillestar të luftës ose fluturimit. Ajo mund të jetë ende e domosdoshme për mbijetesë – shqetësim për të qenë i goditur nga një makinë kur kalon nëpër rrugë, për shembull, do të thotë që një person do të shikojë instinktivisht të dyja mënyrat për të shmangur rrezikun.

Çrregullimi i ankthit

Kohëzgjatja ose ashpërsia e ndjenjës së ankthit ndonjëherë mund të jetë jashtë përpjesëtimit me shkaktarin origjinal ose stresorin. Simptomat fizike, të tilla si presioni i gjakut në rritje mund të bëhen të dukshme. Këto përgjigje lëviz përtej ankthit në një çrregullim ankthi.

Çrregullimet e ankthit ndodhin kur një reagim është jashtë përpjesëtimit me atë që zakonisht mund të pritet në një situatë.

Fobia: Kjo është një frikë ku manifestohet me  çrregullime të tjera ankthi, pasi ato lidhen me një shkak të veçantë. Frika mund të njihet si irracionale ose e panevojshme, por personi nuk është ende në gjendje të kontrollojë ankthin. Shkaktarët për një fobi mund të jenë po aq të ndryshme sa situata, kafshë ose objekte të përditshme.

Çrregullimi i ankthit social: Kjo është një frikë për t’u gjykuar negativisht nga të tjerët në situata shoqërore ose nga frika e sikletit publik. Kjo përfshin një varg ndjenjash, siç është frika e skenës, frika e intimitetit dhe frika nga poshtërimi. Ky çrregullim mund të shkaktojë që njerëzit të shmangin situatat publike dhe kontaktin njerëzor deri në atë pikë saqë jetesa e përditshme është jashtëzakonisht e vështirë.

Çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD): Kjo është ankthi që vjen si pasojë e traumave të mëparshme si lufta ushtarake, sulmi seksual, situata e pengjeve ose aksidenti serioz. PTSD shpesh çon në flashbacks, dhe personi mund të bëjë ndryshime të sjelljes për të shmangur shkaktarin.

Çrregullimi i ankthit të ndarjes: Kjo karakterizohet nga nivele të larta ankthi kur ndahen nga një person ose vend që siguron ndjenja të sigurisë ose sigurisë. Ndarja nganjëherë rezulton me simptoma paniku.

 

Çka shkakton ankthi?

Çrregullimet e ankthit kanë një rrjet të ndërlikuar të shkaqeve, duke përfshirë:

Faktorë të mjedisit: të tilla si stresi nga një marrëdhënie personale, punë, shkollë, financa, ngjarje traumatike, apo edhe mungesë e oksigjenit në zonat me lartësi të lartë

Faktorë mjekësorë: siç janë efektet anësore të mjekësisë, simptomat e një gjendjeje ose stresi nga një gjendje e rëndë themelore mjekësore

Ankthi i tepruar është më së shpeshti i shkaktuar nga stresi i jetesës së përditshme dhe çdo kombinim i sipër. Zakonisht është një përgjigje ndaj forcave të jashtme, por është e mundur që ndjenjat e shqetësuara mund të dalin nga një person që tregon vetveten, gjëja më e keqe do të ndodhë.

Ankthi mund të rezultojë nga një kombinim i një ose më shumë nga sa më sipër. Për shembull, një person mund t’i përgjigjet stresit në punë duke pirë më shumë alkool ose duke marrë substanca të paligjshme, duke rritur ankthin